Skajbol je jedan od najmlađih sportova na svetu. Osnovan je 1998. godine u SAD. U Evropi je prvi put osnovan 2000. u Nemačkoj. U Srbiji postoji od 2003. godine, kada je osnova Skajbol savez Srbije, a brzo je krenulo sa predstavljanjima i promocijama .
Skyball savez Srbije posle Skupstine 21.11.2005 godine krece sa jos jačim promocijama. Puno poznatih oprobalo se u našem sportu. Predvodnik je bio voditelj Pink televizije, koji je jedno vreme i igrao skajbol.
U Srbiji su tada radili klubovi Arena, Đulijano, Sportworld, Partizan i Atlos. - Neki klubovi su se ugasili, neki promenili naziv.
Skyball ili u izgovoru skajbol je sport sličan skvošu. Dozvoljeno je da mogu da ga igraju muškarci protiv devojaka. Kod nas igraju oba pola, a od 2006. se održavaju Prvenstva Srbije u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji. Skyball savez Srbije ima dobru saradnju sa Ministartsvom omladine i sporta, koje budžetski pokriva jedan deo naših programa.
Skyball savez Beograda je zbog teške finansijske situacije morao da se fuzioniše sa Skajbol savezom Srbije. Danas su članice saveza klubovi Djulijano, Arena, Lokomotiva i Svet sporta. 
XV-05                 

Odluka,

kojom je odlučeno da odgovorna osoba za sprovođenje Strategije razvoja sporta koju je propisao MOS bude Kristina Jovanović Đurić, a zamenik Igor Bukumirović.  

 

                                                          S poštovanjem

                                                           Kristina Jovanović Đurić

                                                          Predsednik Skajbol saveza Srbije

                                                          19. mart 2015.

************************************************************************************************************

XV - 35

Predmet: Strategija razvoja skajbola u 2015 godini

 

Strategija razvoja skajbola za 2015 na predlog predsednice Kristine Jovanović Đurić, a posle konsultacija sa selektorom Momčilom Božić usvojena je od strane UO našeg saveza u februaru.

Obuhvata ČETIRI pravca:

1.  Razvoj seniorskog skajbola( ulganje u reprezentativne selekcije, seniorsku mušku I seniorsku mešovitu. Organizovanje edukacije trenera kroz mini seminare- najmanje dvaput godišnje. Učešće na međunarodnim turnirima. Organizovanje Prvenstva Srbije (muško seniorsko I mešovito seniorsko)

2.  Pojačan rad sa mlađim uzrasnim kategorijama (najmanje jednom mesečno organizovati okupljanje juniorskih reprezentativaca. Organizovanje kampova perspektivnih skajbolaša. Praćenje rada klubova)                                                                       

3. Dostupnost skajbola rekreativcima (omogućiti besplatne treninge za rekreativce vikendom, organizovati podelu pravila skajbola zainteresovanim, napraviti dva seminara besplatna za zainteresovane rekreativce)

4. Promociju skajbola kroz medijske aktivnosti (obuhvata organizovanje promocije skajbola, kroz objave u novinama, gostovanja na televizijama, štampanje postera sa temom skajbol i deljenje i lepljenje po gradovima, izdavanje infortamora, ucestvovanje na manifestaciji koju organizuju MOS i SSS ,,Sajam sporta,, uz aktivnosti na samom Sajmu)